Pages

Wednesday, December 22, 2010

Bahasa Tubuh KUCING

Hari ni aku nak cerita pasal bahasa tubuh kucing, mesti ramai yang dah tau tapi ada jugak yang masih belum tau.Sebenarnya aku tau semua ni dari satu buku tu,waktu tu aku ada bela kucing parsi, jadi aku nak tau lebih lanjutlah cara penjagaannya.







Seperti juga manusia, kucing terutamanya yang masih lagi kecil, mempunyai bahasa tubuh yang tersendiri untuk menunjukkan reaksinya kepada persekitaran untuk di sekelilingnya.Gerak-geri kucing tersebut akan membawa maksud yang tersendiri.Ini adalah beberapa contoh reaksi kucing:

  • Mendongak dan menggerakkan kepala ke belakang, bermaksud ada orang sedang mendekatinya.
  • Separuh mata tertutup dan telinga dipusingkan sikit ke tepi, bermaksud dia(kucing) sedang berasa selesa dengan dirinya.
  • Menggerakkan telinga ke hadapan lalu memusingkannya ke belakang, diikuti dengan pengecilan anak mata, bermaksud amaran untuk korang supaya segera meninggalkannya sendirian kerana ia sedang marah
  • Anak mata membesar meskipun pada saat dipancarkan cahaya terang bermaksa kucing sedang terkejut,
  • Menggerakkan telinga ke hadapan, membuka mata  dan menoleh sedikit ke kiri atau ke kanan, bermaksud kucing ingin bermain.Oleh itu, ajaklah kucing korang bermain atau berikan ia sesuatu untuk bermain.
  •  Mencondongkan telinga ke belakang, mnutup mata dan menoleh sedikit ke kiri atau ke kanan, bermaksud ia ingin bermesra dengan pemilik/tuannya. Kucing memberitahu pmilik/tuannya bahawa ia tidak membahayakan dan mengharapkan reaksi yang sama daripada orang yang berada di sekelilingnya.
 Ok, tu je lah yang aku nak share dengan korang,lain kali aku share pasal benda lain pulak ...TATA...

38 comments:

  1. Suka point no. 2 hehe!Suka sangat ngan kuceng. Tapi baru je hilang sekor T__T

    ReplyDelete
  2. da lame tak bela kucin sejak beranak nih..

    nanti anak dah besar.. nak bela semula yg parsi ke.. comelkn..

    dulu bela kucing kg je hehee..

    salam..
    jemput ke blog undi baby kite.
    http://www.mayaqarmyla.net/2010/12/jom-vote-adik-dhuwa-haziq.html
    tq

    ReplyDelete
  3. alaa..koceng kat kg da mati. fama x nak bela dah:(

    ReplyDelete
  4. notami suka point yg trakhir..sbb notami suka men ngan kucing! hehe

    ReplyDelete
  5. wah hebat la...banga dengan CIPTAAN ALLAH

    ReplyDelete
  6. suka sentuh hidung kucing... ngeee

    ReplyDelete
  7. nice :) kite bru pas mandikan anak kucing kite.

    ReplyDelete
  8. owh.. br aku tahu.. patutlah bubu aku grg smcm..hehe

    ReplyDelete
  9. waaa. sukenye kucingg.:D

    nanti nak bela sekor lah. XD

    ReplyDelete
  10. huhu.. memang best main dengan kucing.. tapi mak pulak tak suka.. tq share, nice info

    ReplyDelete
  11. bagus lah macam ahli bahasa binatang...^_^

    ReplyDelete
  12. wah da jd jurubahase da..huhu....

    ReplyDelete
  13. kucing memang cutekan..
    aku suke maen ngan kuceng because dorang macam ade perasaan.. best2..
    hehee..

    ReplyDelete
  14. bgtu rupenya.. dh tahu.. dh tahu time bla kucing tngh marah..

    ReplyDelete
  15. tak boleh bela kucing sebab bapak ade alahan.good point.:)

    ReplyDelete
  16. ni msti peminat kuchen tahap gaban ni kan

    ReplyDelete
  17. hehehehee..dahsyat study tentang kucing..Nice entri.
    Hanif bin Idrus Blog

    ReplyDelete
  18. dulu sy ad sekor kucing bulu lebat tp mati kena langgar keta huhu sdey gila, then ad kucing baru 2 ekor ganti hehe tp still x dpt nak sama ngan kucing dulu ! =)

    ReplyDelete
  19. kucing dah banyak, tp kucing kampung, tringin nak kucing prsi.

    ReplyDelete
  20. ada tiga anak meow kat rumah ~_^ mak dia asyik nak pindahkan ke tempat lain jer... Bh siapkan kandang ntuk dorang.. hehehe

    ReplyDelete
  21. sori...i hate cat!...kucing miang suka bising time nk mngawan!

    ReplyDelete
  22. dulu pernah bela kucing..ni dah duduk kat kuarters tak boleh dah...lagipun tak de masa nak jaga kucing...so, tengok kucing jiran bawah je lah...okay jugak boleh faham bahasa kucing ni..

    ReplyDelete
  23. sayangilah kucing anda tapi jangan sepak kucing yg tak bertuan..

    ReplyDelete
  24. kucing? mmm tak berapa suka...kadang-kadang je suke :P

    ReplyDelete
  25. emmm kali last bela kucing, 13 tahun lepas. sob sob sob

    ReplyDelete
  26. wahh~~~great info..i love cat.. =)

    ReplyDelete
  27. takot nk pgg kucen tp suka tgk

    ReplyDelete
  28. suka info ni wp saya takut kucing..

    ReplyDelete
  29. wah sgt bagus info ni.. sy suka. tp sbg manusia yg hidup berdampingan dgn kucing dr sejak lahir.. memang dh biasa sgt dgn gelagat kucing camtu.

    ReplyDelete
  30. hehem nice! baru tahu info ni :)

    ReplyDelete